Kako da napišete CV na engleskom jeziku

Kako napisati CV na engleskom jeziku?

Kao što već verovatno znate, kako bi ste se prijavili za rad u nekoj kompaniji u inostranstvu, ili pak inostranoj kompaniji u Srbiji, biće vam potrebni CV na engleskom, i propratno pismo na engleskom jeziku. Čak i ako dobro vladate engleskim jezikom I učili ste ga u školi i u privatnim edukativnim centrima, pisanje CV-a i propratnog pisma može biti izazov.

U ovom članku, pokušaćemo da vam pomognemo da se bolje pripremite kako biste napisali odličan CV na engleskom jeziku, a u narednom članku ćemo se pozabaviti I pisanjem propratnog pisma na engleskom.

Naime, da biste napisali dobar CV na engleskom jeziku, potrebno je da znate osnovna pravila. Vaš CV mora sadržati određene elemente bez kojih je nepotpun. Na internetu možete videti mnogo primera cv-a na engleskom jeziku, ali vrlo lako je prevideti neke detalje. 

Dakle, kako bi trebalo da izleda ovaj dokument?

Obratite posebnu pažnju na formatiranje. CV na engleskom jeziku, ili bilo kom drugom, nije mesto gde treba da pokazujete svoju kreativnost. CV treba da bude napisan jednostavnim fontom (poput Times New Roman fonta), iI ne treba da sadrži nikakve slike ili grafike (osim ukoliko je to zaista zatraženo od Vas od strane potencijalnog poslodavca). Potrudite se da je Vaš CV pregledan, organizovan i lako čitljiv. Takođe, pazite da ne bude previse dugačak – niko nema vremena da čita knjigu o Vašem životu u procesu regrutacije. Jedno prosto pravilo je da CV može da sadrži jednu stranu za svakih 10 godina radnog iskustva. Za većinu ljudi koji apliciraju za posao ovo znači da ne bi trebalo da pišemo CV koji ima vise od 2 strane.

Kada se radi o sadržaju, prvo, i najvažnije, u vrhu samog CV-a na engleskom treba da stoje Vaše informacije: Vaše puno ime i prezime, Vaša poslovna titula ukoliko je imate, Vaša adresa broj telefona i email adresa.

Dalje, Vaš CV može da sadrži uvod.  To se na engleskom zove „CV summary“ ili „CV objective“. Ovo su dve različite vrste uvoda, svaka ima svoju jedinstvenu svrhu. U zavisnosti od posla za koji se prijavljujete, bićete odabrati odgovarajući uvod.

Naredna vrlo bitna stavka koju ne smete izostaviti u Vašem CV-u na engleskom jeziku jeste Vaše radno iskustvo (Work experience). U toj oblasti Trebalo bi da pišete o relevantom poslovnom iskustvu koje ste do sada imali, od najskorijih ka najranijim, uključujući i godine početka i završetka rada na tim pozicijama, kao i osnovne opise vaših uspeha i aktivnosti na tim pozicijama. U tim opisima, bitno je koristiti  aktivne glagole (action verbs) radi boljeg Efekta.

Pre ili posle sekcije o radnom iskustvu, potrebno je uključiti i sekciju sa mašem obrazovanjem (Education). U tom delu, potrebno je da napišete ime i mesto obrazovne institucije u kojoj ste se obrazovali, godinu početka i godinu završetka obrazovanja u toj instituciji, kao i titulu koju ste tim obrazovanjem stekli.

Primer:

University of California, Los Angeles, Master of Computer Science

2012-2014

U ovom delu ćete, takođe, pisati o najskoriji me najvažnijim diplomama i edukacijama prvo, a zatim onim manje skorim.

Zatim, potrebno je da uključite i odeljak u kom ćete pisati o vašim veštinama- jezičkim, komunikacionim, i drugim koje je mogu biti bitne za vaš posao. U ovom delu ne treba pisati o veštinama koje se ne tiču vašeg potencijalnog posla.

Na kraju, pokazalo se da poslodavci obraćaju pažnju i na deo koji se zove „Interests“. U tom, poslednjem odeljku vašeg CV-a na engleskom jeziku, možete napisati kako provodite svoje slobodno vreme. Pokažite da imate život i van karijere, ali pazite da ne napišete nešto što bi moglo da naškodi vašoj aplikaciji za posao.

Naravno, pre nego što pošaljete svoj CV potencijalnom poslodavcu, pročitajte ga nekoliko puta, i dajte nekome da ga pročita za Vas. Na taj način daćete sebi šansu da ispravite greške ukoliko su nastale prilikom pisanja. Vrlo je bitno da ispravite sve greške, jer ukoliko pošaljete CV sa greškama, to može da navede potencijalnog poslodavca da pomisli da ne obraćate pažnju na detalje – a to je vrlo bitno za većinu poslova.

 

 

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da shvatite kako treba da izgleda jedan dobar CV na engleskom jeziku. Uspešno pisanje ovog dokumenta može da Vam pomogne da dobijete šansu za razgovor za posao, a zatim i radno mesto. Sa druge strane, ukoliko ga ne napišete dobro, to može da dovede do propuštene šanse. Ne dozvolite da se to Vama dogodi.

 

Ukoliko želite da se upišete na online kurs engleskog jezika za razgovor za posao na kome Vas pripremamo da napišete dobar CV na engleskom jeziku, propratno pismo na engleskom jeziku, kao i da odgovorite na laka i teška pitanja u toku razgovora za posao, pišite nam na email: office@jcrenglish.com kako biste se raspitali o narednim terminima kursa. Rad je u grupama od 4-6 polaznika (ili individualan), te je Vaš napredak zagarantovan ukoliko imate volju za radom.