Devet načina na koje učenje engleskog jezika čini život lakšim

Engleskim jezikom smo okruženi od malih nogu – učimo ga u vrtiću, u školi, pa dalje na fakultetu. Svakodnevno ga možemo čuti na televiziji, dok slušamo muziku, gledamo filmove ili serije, a kod nas su se odavno odomaćile pozajmljenice iz engleskog jezika – vikend, šoping, imidž, menadžer, marketing – toliko da ih više i ne doživljavamo kao strane reči. A opet, iako smo engleski nekada učili u školi ili čuli negde u svom okruženju, to često nije dovoljno da bismo samouvereno komunicirali na ovom svetskom jeziku. Stoga se mnogi odlučuju da ga dodatno uče. Učenje engleskog jezika je korisno i čini život lakšim – a evo i na koje načine.

PUTOVANJA
Ima li šta lepše od putovanja? Upoznajemo kulturu zemlje u koju putujemo, upoznajemo mnogo novih ljudi, uživamo u lepim predelima, odmarajući pritom od svakodnevnih obaveza. Svako može da putuje i da uživa u čarima putovanja bez znanja engleskog ili drugog jezika. Ali učenje engleskog jezika je svakako prednost i nešto što će Vam olakšati boravak u mestu u koje ste optutovali, ako Vam na primer zatreba nešto u prodavnici ili jednostavno želite nekoga da pitate za određenu adresu na koju ste se uputili.
POSAO I STUDIJE U INOSTRANSTVU
Engleski jezik svakako donosi veću mogućnost za zaposlenje. Ako želite da radite ili da studirate u inostranstvu, u državi u kojoj se govori engleski jezik, svako učenje engleskog jezika će koristiti. Danas postoji toliko opcija za učenje, offline u fizičkoj ili online u virtuelnoj učionici, od kuće ili iz kancelarije; preko interneta, samostalno, ili na času uz nastavnika. Neki poslovi zahtevaju osnovno znanje engleskog, dok će za neke druge poslove biti potreban viši nivo znanja, pa u zavisnosti od toga možete odabrati kurs opšteg engleskog ili kurs poslovnog engleskog jezika. Znanje engleskog će Vam naročito biti potrebno ako planirate da studirate u inostranstvu, kako biste mogli da nesmetano pratite predavanja i da postižete dobre rezultate tokom studija.
STVARANJE PRIJATELJSTAVA I VAŽNIH KONTAKATA
Kada znate samo svoj maternji jezik, ograničeni ste samo na komunikaciju sa ljudima iz područja na kome živite. Ali ako dobro vladate engleskim, moći ćete da ostvarite brojne kontakte, što ovako, što u svetu biznisa. Pružiće Vam se prilika da upoznate brojne ljude i da stičete nova prijateljstva.
GLEDANJE FILMOVA I SERIJA BEZ PREVODA
Koliko puta nam se desilo da želimo da gledamo film, ali nikako da odaberemo film koji želimo da gledamo. I kada nakon dugog biranja pronađemo odgovarajući – shvatimo da ne postoji prevod. U tom slučaju, ne morate odustajati od filma. Kada dobro savladate engleski, prevod Vam više neće ni biti potreban, već ćete moći da opušteno uživate u originalnoj verziji filmova ili serija.
RAZUMEVANJE RAZLIČITIH UPUTSTAVA I SADRŽAJA
Sigurno Vam se nekada desilo da ste kupili neki električni uređaj, jedva čekate da dođete kući da ga isprobate, uzimate da pročitate uputstvo za upotrebu, ali nema uputstva na Vašem jeziku. Isto je i sa kozmetičkim proizvodima ili hranom, kada želite da saznate njihov sadržaj. Engleski je globalni jezik i šta god da kupite, u uputstvu će se sigurno naći i engleski. Ova stavka možda zvuči kao sitnica i nešto što nije toliko bitno, ali znanje engleskog i u ovakvim situacijama dobro dođe.
VIŠE POSLOVNIH PRILIKA
Engleski jezik važi za jezik poslovanja, te učenje engleskog jezika sa sobom nosi i veću mogućnost da se zaposlite ili da dobijete bolju poziciju na poslu. Znanje engleskog je važno ne samo u inostranstvu, već i kod nas. Engleski je jedan od najrasprostranjenijih jezika u svetu, pa je to razlog zašto poslodavci u oglasima često kao uslov za zaposlenje traže znanje engleskog. Učenje engleskog jezika omogućiće Vam da se istaknete već na konkursu za posao, pa i na intervjuu za taj isti posao. Imaćete prilike da prisustvujete različitim seminarima, sastancima i konferencijama; na brojnim poslovnim skupovima i događajima, na kojima biste, pored edukacije i usavršavanja, mogli upoznati bitne ljude iz svoje branše i uopšte iz poslovnog sveta. Privući ćete internacionalne klijente i saradnike, a možda i novu poslovnu ponudu.
PODIZANJE SAMOPOUZDANJA
Još jedna pozitivna stvar koju učenje engleskog jezika donosi jeste podizanje samopouzdanja. Sa dobrim znanjem engleskog, moći ćete lako da snađete u mnogobrojnim situacijama, bilo da se radi o komunikaciji sa stranim državljanima, novoj poslovnoj ponudi ili recimo kada Vam treba neka informacija tokom putovanja u inostranstvu. Učenjem engleskog poboljšaćete svoje komunikacione veštine i dobićete potrebnu samouverenost u komunikaciji sa ljudima iz svog okruženja ili sa potencijalnim klijentima ili poslodavcima.
Učenje engleskog jezika (kao i bilo kog drugog stranog jezika) nije lako, a rezultati se ne postižu preko noći. Međutim, kako budete vežbali i učili, kako budete sve više napredovali, osećaćete se bolje i moći ćete da budete ponosni na svoj uspeh.
PRESELJENJE U DRUGU DRŽAVU
Oduvek maštate da živite u inostranstvu? Učenje engleskog jezika će Vam u velikoj meri olakšati da se snađete u novoj okolini i da se brže adaptirate u okruženje. Naravno da se i bez znanja jezika možete preseliti u inostranstvo, s obzirom na to da će Vam to što ste okruženi engleskim jezikom mnogo pomoći u učenju, ali ako već prethodno znate osnove engleskog i koliko-toliko vladate njime, biće Vam lakše.
ENGLESKI JE JEZIK TEHNOLOGIJE
Dok surfujete internetom, primetićete da mnogo više informacija možete saznati ukoliko pretražujete na engleskom jeziku. Kada kupite novi telefon, engleski će verovatno već biti podešen kao podrazumevani jezik. Na društvenim mrežama ćete se opet susresti sa engleskim rečima i izrazima. Takođe, Jutjub danas gotovo svi koriste i svakako da na svom jeziku možete naći videe iz različitih sfera i oblasti, ali ipak ćete pronaći najviše videa u kome se govori na engleskom. Sve i da hoćemo, ne možemo ga izbeći. 🙂 Učenje engleskog jezika doprineće da Vam bude dostupno više sadržaja na internetu i samim tim više korisnih informacija.

Koji god da je razlog zbog kog ste odlučili da učite engleski jezik, bilo da je to zabava, posao, radoznalost, želja za znanjem i usavršavanjem ili nešto treće – nećete pogrešiti. Jer vreme posvećeno učenju nikada nije izgubljeno.
Ako želite da učite engleski jezik baš kod nas, slobodno nas kontaktirajte, a mi ćemo Vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve i da što bolje savladate engleski jezik.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima bi mogao biti od koristi.