fbpx

Engleski jezik – kako se osloboditi u konverzaciji

Kada učimo strani jezik, svima nam je u cilju da govorimo na tom jeziku što bolje i što tečnije, nalik na izvorne govornike. Međutim, dešava se iz više razloga da nam to ipak ne pođe za rukom: nekada smo suviše stegnuti, obuzme nas trema, plašimo se da se ne osramotimo, potom nedovoljno poznavanje vokabulara ili gramatike, ili ono najčešće i najvažnije – nismo dovoljno vežbali konverzaciju. Konverzacija je nešto na čemu se dugo radi i nešto što se vežba čak i u maternjem jeziku, a kamoli kada se radi o stranom jeziku. Kada je u pitanju engleski, konverzacija je nešto što je veoma bitno i na čemu definitivno valja poraditi. Stoga, u ovom članku smo za Vas pripremili savete za koje smo pomislili da bi Vam mogli biti od koristi. Ostanite sa nama i pročitajte članak do kraja kako biste saznali kako da se oslobodite u konverzaciji na engleskom jeziku.

  1. Vežbom do savršenstva.

Bilo čime da se bavimo u životu, na svemu moramo da radimo. Isto je i kada su u pitanju strani jezici, ili u ovom slučaju engleski jezik. Odlično je što učite gramatiku i vokabular, jer to i jeste polazna tačka koja Vam je svakako neophodna da biste se razumeli sa sagovornikom. Ipak, najbolje je kada ono što ste naučili umete da upotrebite u konverzaciji. Zato pronađite nekoga sa kim ćete vežbati konverzaciju. Da li će to biti Vaše kolege u školi engleskog jezika koju pohađate, profesor, prijatelj koji dobro vlada engleskim, izbor je na Vama. Pozovite rođaka ili prijatelja iz inostranstva, ali razgovarajte na engleskom. Pored toga što ćete poboljšati svoje znanje engleskog, govorenje pred drugom osobom pomoći će Vam da se oslobodite od govora u javnosti takođe. Biće Vam možda teško i čudno u početku, ali ne kaže se bez razloga: vežbom do savršenstva!

  1. Snimajte svoj glas.

Ako volite da pevate, sigurno ste nekada koristili opciju ’voice recorder’ (snimač glasa) na svom telefonu ili računaru. Upravo ta opcija / aplikacija može dobro doći za vežbanje konverzacije. Mnogi ljudi ne vole kada čuju svoj glas na snimku i može im zvučati čudno, ali snimanje svog glasa može biti i te kako korisno. Ali što više budete snimali sebe kako pričate, navići ćete se i neće Vam biti tako neobično. Pažljivo poslušajte reprodukciju snimka, ako treba i više puta, obratite pažnju na način na koji izgovarate reči i pokušajte da uočite u čemu ste dobri, a na čemu bi trebalo da još poradite i gde biste mogli da se poboljšate.

  1. Poseta inostranstvu je uvek odlična prilika za vežbanje konverzacije.

Kad god se nađete u stranoj državi, ukoliko je ne poznajete dovoljno, moguće je da će Vam nekad zatrebati nova informacija – gde se nalazi prodavnica, kako da dođete do određene ulice, koje znamenitosti da posetite ili tome slično. Iskoristite priliku i vežbajte sa stanovnicima te zemlje. Engleski jezik je ipak svetski jezik, pa u kojoj god zemlji da se nalazite, verovatno ćete uspeti da se sporazumete na engleskom. Upoznajte nekoga, razgovarajte sa tom osobom. Vežbaćete konverzaciju, a ko zna, možda baš steknete prijatelja za ceo život. Pričajte na engleskom kad god Vam se za to ukaže prilika.

  1. Zaboravite na tremu.

Ovo je definitivno lakše reći nego učiniti, ali pokušajte. Šta je najstrašnije što Vam se može dogoditi ako upotrebite pogrešno vreme, pogrešan oblik, pa čak i ako se ne možete setiti pravih reči? Ostavite tremu kod kuće i pokušajte da se oslobodite. Nema veze ako pogrešite, ko radi, taj i greši. Greške su prirodne, sastavni su deo u životu i u poslu, i na njima se najbolje uči. Čak i da je u pitanju razgovor za posao za koji se već dugo spremate – ne opterećujte se time da li ćete nešto pogrešno izgovoriti. Pa i poslodavci su samo ljudi, i njima se takođe može desiti da u nečemu pogreše. Niko nije savršen. Samo se setite koliko već dugo učite engleski i koliko ste vežbali. Vi to možete i ne dozvolite da Vas iko ubedi u suprotno.

  1. Čitajte naglas.

Ako volite da čitate, eto odličnog načina da se i razonodite i vežbate engleski u isto vreme. Čitajte stranu literaturu, čitajte romane, poeziju, pripovetke, novine, časopise. Nađite oblast i temu koja Vas zanima i čitajte, ali ovoga puta naglas. Više ćete obražati pažnju na izgovor reči, uočićete kako se različite reči i fraze upotrebljavaju u kontekstu, u rečenicama, a naučićete i nove reči i ujedno bogatiti svoj vokabular.

  1. Obratite pažnju na svoje držanje.

Ispravite se! Pravilno držanje tela odlično je za Vašu kičmu, ali će Vam takođe i pomoći da delujete i osećate se samouvereno. Pogrbljenost i loše držanje učiniće da delujete i da se osećate nesigurno. Ne zaboravite da je govor tela jednako važan kao i izbor Vaših reči.

  1. Kada Vam nešto nije jasno, pitajte.

Svi smo nekada bili u situaciji da nam nešto nije najjasnije, ali nas je iz nekog razloga bilo sramota da pitamo. Ali zaista nema razloga za to. Kad god Vam nešto nije jasno, kada nešto ne razumete najbolje, ne ustručavajte se da pitate za pomoć i objašnjenje.

  1. Kursevi engleskog jezika

Mnoge škole engleskog jezika u ponudi imaju različite kurseve za učenje engleskog, kao što je kurs poslovnog engleskog, zatim engleski za početnike, priprema za IELTS ili TOEFL ispit. Isto tako postoje i konverzacijski kursevi, koji su, kao što sama reč kaže, namenjeni za usavršavanje konverzacije na engleskom. Ako već imate previše obaveza i teško Vam je da u svoj raspored uvrstite i časove engleskog, ili jednostavno želite da učite iz udobnosti i topline doma, možete učiti engleski online. Danas kada je tehnologija toliko napredovala, broj online centara za jezike raste, pa ako se odlučite za tu opciju, verujemo da ćete pronaći odgovarajuću školu za sebe.

 

Učenje engleskog nije nešto što se dešava odjednom i preko noći. Ali trud, rad, posvećenost i strpljenje mogu mnogo. Radite na sebi i trudite se da napredujete i da iz dana u dan budete sve bolji.

Nadamo se da su Vam ovi saveti bili korisni, te da će Vam pomoći u budućnosti.

Ako ste zainteresovani za učenje engleskog kod nas, slobodno nam se javite.

Za još korisnih saveta, pratite nas i dalje.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima mi mogao biti od koristi.

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.