gledanej filmova

Kako naučiti engleski kroz filmove

KAKO NAUČITI ENGLESKI UZ FILMOVE I SERIJE?

Često kada pomislimo na učenje engleskog ili nekog drugog stranog jezika, vidimo sebe kako sedimo u učionici, trudimo se da usvojimo brojna gramatička pravila, dok se ispred nas nalaze udžbenik, radni list i debeli rečnik tvrdih korica koji iznova prelistavamo. Već pomalo pospani i zamišljeni, sedimo i gledamo na sat, razmišljajući šta bismo zabavno mogli da radimo kada dođemo kući, da se malo odmorimo od tog napornog i dosadnog učenja. Ne deluje baš primamljivo, zar ne?

Kada se tokom učenja dosađujemo slušajući suvoparna pravila o građenju glagolskih oblika, ili kada se nerviramo što još nismo naučili napamet listu sa nepravilnim glagolima, teško je zamisliti kako puni motivacije i dobrog raspoloženja jedva čekamo naredni čas. Ovakvi pristupi u učenju mogu samo usporiti naše napredovanje i učiniti da izgubimo motivaciju i odustanemo od daljeg rada.

Srećom, postoje razni, zanimljivi načini kako naučiti engleski jezik. Na našim časovima ne treba ništa da učite napamet, a znanje se stiče kroz mnogo stvarnih primera i vežbu.  Još jedan od zanimljivih načina učenja engleskog jezika je gledanje filmova ili serija. Složićete se da ovo već bolje zvuči. Iskokajte kokice, udobno se smestite i pustite odabrani film ili seriju – ali pre toga pročitajte naše savete kako naučiti engleski ispred malog ekrana i koje su to prednosti učenja jezika na ovaj način.

ZAŠTO JE DOBRO UČITI  ENGLESKI UZ FILMOVE / SERIJE?

  1. Vežbaćete svoj izgovor

Kada učimo engleski jezik i vežbamo konverzaciju, svi želimo da što više zvučimo poput izvornih govornika, da govorimo što tečnije i da naš izgovor zvuči što prirodnije. Budući da se filmovi prilagođavaju izvornim govornicima, a ne učenicima stranih jezika, ono što čujemo u filmu realističan je i veran prikaz govornog jezika. Slušanje engleskog jezika pomoći će nam da i sami usavršimo svoj izgovor.

  1. Akcenat

Širom Amerike i Velike Britanije možemo čuti različite akcente kojima govore izvorni govornici engleskog jezika. Gledajući filmove na engleskom, upoznaćete se sa mnogim regionalnim akcentima, što u udžbenicima nećete naći.

  1. Naučićete nove reči i njihovu upotrebu u kontekstu

Raznovrsnost filmskih žanrova i različitih scena u filmova doprineće da proširite i obogatite svoj rečnik. Ne samo što ćete naučiti značenja reči i izraza već ćete naučiti u kom kontekstu da te reči i izraze upotrebite. Lakše ćete zapamtiti značenja reči i rečenica kada ih vizuelno povežete sa likovima i događajima u filmu. S obzirom na to da se u filmovima i serijama koriste reči koje se upotrebljavaju i u svakodnevnoj komunikaciji, poboljšaćete svoj vokabular i naučiti američki / engleski sleng.

  1. Nećete ni primetiti da učite

Gledanje filmova na engleskom zabavno je i opuštajuće. Tako ćete učiti engleski iz udobnosti svog doma, a da to skoro i ne primetite. Nećete morati da uložite velik napor, a rezultati će biti vidljivi.

  1. Naučićete više o kulturi engleskog govornog područja u kom se snima film

Najbolji način da saznamo više o kulturi i istoriji neke države jeste da je posetimo i izbliza upoznamo. Međutim, i gledanje filmova nam može pomoći u tome. Pored toga što ćete proširiti svoje znanje, bićete još više motivisani za učenje jezika.

KAKO NAUČITI ENGLESKI GLEDANJEM FILMOVA / SERIJA?

  1. Izaberite interesantan film

Pored toliko izbora, ponekad je najteže da odlučimo koji film bismo gledali. Izaberite onaj koji Vam se čini interesantan, jer ćete se u suprotnom dosađivati i nećete biti u stanju da se fokusirate.

2. Izaberite film koji odgovara Vašem nivou znanja engleskog jezika

Ukoliko ste početnik, najbolje je da krenete sa filmovima u kojima je izgovor jasan, a vokabular nije pretežak. Takvi su upravo crtani filmovi, a mi ćemo Vam predložiti neke: Toy Story (priča o igračkama), Beauty and the Beast (Lepotica i zver), The Little Mermaid (Mala sirena) ili Finding Nemo (U potrazi za Nemom). Ako već imate određeno predznanje kada je engleski jezik u pitanju, možete odabrati filmove poput Love Actually (U stvari ljubav), Forrest Gump, To Kill a Mockingbird (Ubiti pticu rugalicu), The Secret Life of Walter Mitty (Tajni život Voltera Mitija).

Pored filmova, gledanje serija je takođe odličan način da se u isto vreme i zabavite i da učite engleski. Baš takve su humoristične serije The Simpsons (Simpsonovi), Friends (Prijatelji), How I Met Your Mother (Kako sam upoznao vašu mamu), Malcolm in the Middle (Malkolm u sredini).

  1. Uključiti titl ili ne?

Ako tek počinjete sa učenjem engleskog jezika, savetujemo Vam da ne gledate odmah filmove sa engleskim titlom ili čak bez ikakvog titla, jer se može desiti da ništa ne razumete i da se, zbog odsustva rezultata, osećate frustrirano i obeshrabreno. Umesto toga, uključite prevod na svom maternjem jeziku, ali više obratite pažnju na slušanje jezika. Ukoliko već imate određeno predzanje, najpre uključite titl na engleskom jeziku, kako biste mogli u isto vreme da slušate i čitate tekst. Kako vreme bude odmicalo i Vi budete napredovali, primetićete da Vam titl više nije potreban i možete ga isključiti. Primetićete koliko se, pored razumevanja jezika, Vaš rečnik proširio, a izgovor poboljšao.

Gledanje filmova i serija na engleskom jeziku (s titlom ili bez njega) podstaći će Vas da razmišljate na engleskom, što će znatno ubrzati proces učenja jezika.

5. Vodite beleške

Ako neku reč ne razumete, možete je zapisati i kasnije potražiti njeno značenje u rečniku ili na internetu. Posle nekog vremena možete opet pustiti isti film kako biste pratili svoj napredak u učenju. Iznenadićete se kada primetite koliko ste proširili svoj vokabular i koliko bolje razumete tekst koji se u filmu govori. Ipak, reči zapisujte i učite prvenstveno u okviru konteksta, a ne pojedinačno.

Ne brinite se ako neku reč i preskočite, najvažnije je da razumete suštinu. Odlično je što kada gledate film na internetu, uvek možete premotati ili pauzirati da biste nešto zapisali, ali izbegavajte da to radite prečesto. Gledanje filmova treba da bude zabavno!

6. Ponavljajte kratke fraze

Dok gledate seriju, zajedno sa glumcima ponavljajte upečatljive fraze, koje se najčešće tiču slenga, a za koje Vam se dopada kako zvuče – tako ćete ih sigurno duže pamtiti.

7. Zapamtite omiljeni citat

Ukoliko Vam se naročito dopadne neka rečenica, misao iz filma, zapišite je i ponovite. Veća je verovatnoća da ćete nešto zapamtiti kada izgovorite to naglas.

8. Komentarišite ono što ste videli

Nakon pogledanog filma, ispričajte ukratko o čemu se radi u filmu, koji su Vaši utisci, prepričajte najzanimljiviji deo u filmu i sl. Razmenite utiske sa prijateljima koji su takođe pogledali film / seriju, komentarišite na forumu na internetu ili, jednostavno, prepričajte sami sebi usmeno, ispred ogledala. Naravno, sve to na engleskom jeziku. Ovo će Vam pomoći da se osećate samouverenije i podstaći Vas da razmišljate na engleskom, a ujedno i da provežbate izgovor (a toga nikad dosta!).

U ovom tekstu uvideli smo da je gledanje filmova i serija odlično pomoćno sredstvo za učenje engleskog jezika i da može dosta doprineti savladavanju istog. Ipak, za još bolje rezultate, odaberite odgovarajući kurs engleskog jezika za sebe i unapredite svoje veštine i svoja znanja. Javite nam se i zakažite besplatne konsultacije i probni čas.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima mi mogao biti od koristi.