Kako se pripremiti za IELTS ispit?

U današnje vreme, poznavanje engleskog je nešto što se jednostavno podrazumeva, budući da je najveći broj sadržaja i bitnih informacija na internetu objavljen upravo na engleskom; kada putujete u stranu državu, engleski je jezik na kom ćete se najčešće sporazumevati; a da ne pominjemo odlazak u inostranstvo radi zaposlenja ili generalno daljeg života. Međutim, kada konkurišete za posao ili se prijavljujete za studiranje na inostranom fakultetu, neće biti dovoljna samo Vaša tvrdnja kako dobro vladate engleskim jezikom, već bi trebalo da za to imate i dokaz za to, odnosno sertifikat o položenom ispitu engleskog jezika. Jedan od najpoznatijih i najzastupljenijih testova za proveru znanja engleskog jeste IELTS test, koji je uglavnom jedan od uslova za studiranje u inostranstvu i dobijanje radne ili boravišne dozvole.

Šta je uopšte IELTS ispit, kome je namenjen, kako izgleda priprema za IELTS, a kako izgleda samo polaganje, pokušaćemo da što bolje objasnimo u današnjem članku.

Šta je IELTS test i kome je namenjen?

IELTS (International English Language Testing System) ili međunarodni sistem za testiranje znanja engleskog jezika namenjen je svima onima kojima engleski nije maternji jezik, a koji nameravaju da žive, studiraju ili rade u zemljama u kojima je engleski jezik jezik komunikacije. Njegova glavna karakteristika je ta da procenjuje nivo poznavanja međunarodnog engleskog, bez naklonosti prema britanskom ili američkom engleskom. Posedovanje ovog sertifikata omogućuje apliciranje za dobijanje radne i boravišne dozvole. Velik broj inostranih univerziteta i kompanija zahteva da imate položen IELTS test, a sigurno je da će Vam polaganje ovog ispita koristiti ako planirate da svoje osnovno i srednje obrazovanje steknete u nekoj od zemalja na engleskom govornom području.

IELTS sertifikat je priznat od strane većine organizacija i obrazovnih i akademskih institucija u Australiji, Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu, Irskoj i još mnogim drugim zemljama. Sertifikat je validan dve godine nakon izdavanja.

Kako izgleda i iz čega se sastoji IELTS ispit?

IELTS test sastoji se iz četiri dela i pritom obuhvata proveru sve četiri jezičke veštine: razumevanje odslušanog teksta (Listening), razumevanje pročitanog teksta (Reading), veštinu usmenog izražavanja (Speaking) i veštinu pisanog izražavanja (Writing). Polaganje ispita traje dva sata i četrdeset pet minuta – slušanje traje 30 minuta, čitanje 60, pisanje takođe 60 i govor 11-14 minuta.

Deo u kome se procenjuje Vaš govor čini glavni deo ispita jer se na taj način može uvideti koliko dobro vladate engleskim i koliko ga tečno govorite. U ovom delu ispita kandidat razgovara sa ispitivačem i punim rečenicama odgovara na postavljena pitanja. Ipak, ne treba zanemariti ni ostale tri veštine, jer su i one veoma bitne u usvajanju jezika.

Test se najčešće radi na papiru, tj. piše se rukom. Ovaj test ne može da se položi ili padne, već se njime samo određuje nivo znanja kandidata.

Koja vrsta IELTS ispita mi je potrebna?

U zavisnosti od toga s kojim ciljem se ispit polaže, postoje dve verzije IELTS ispita: akademska i opšta. Institucija koja zahteva polaganje IELTS testa obavestiće Vas koja vrsta ovog ispita Vam je potrebna i koju prosečnu ocenu treba da postignete na ispitu ukoliko test polažete radi upisa na studije. Svakako, savetujemo Vam da se pre polaganja dobro raspitate i informišete o tome po čemu se razlikuju akademski i opšti IELTS ispit i koji od ta dva treba polažete. Evo nekih informacija koje Vam mogu pomoći pri donošenju odluke.

Opšti IELTS (The General Training Module)

Polaganje opšteg IELTS ispita preporučuje se onima koji planiraju da se presele u neku od država u kojima se govori engleski jezik, ali i onima kojima je cilj da tamo steknu osnovno ili srednje obrazovanje na engleskom jeziku. Opštim ispitom proverava se sposobnost kandidata da se snađe u svakodnevnim životnim situacijama, kao što je razumevanje uputstava i priručnika za upotrebu kućnih aparata, pisanje pisma kojim se traži neka dodatna informacija ili se ulaže žalba na kvalitet određenog proizvoda ili usluge.

Akademski IELTS (The Academic Module)

Akademski IELTS ispit otvoriće Vam mnoga vrata ukoliko želite da studirate na univerzitetu u  inostranstvu, tačnije u nekoj od država u kojima je engleski službeni jezik. Ovim ispitom vrši se procena sposobnosti kandidata da prati nastavu i obavlja zadatke na engleskom jeziku.

Uspešno položen IELTS test može biti od ključnog značaja za dobijanje posla, i takođe može znatno olakšati dobijanje stalne ili privremene radne vize na engleskom govornom području. Stoga se za polaganje IELTS testa najčešće odlučuju nastavnici, IT stručnjaci i zaposleni u oblasti  medicine – stomatolozi, fizioterapeuti, medicinske sestre, farmaceuti ili farmakolozi.

Slušanje i usmeni deo ispita isti su i za akademski i za opšti nivo, dok se zadaci za čitanje i pisanje razlikuju.

Priprema za IELTS test

Nakon što se se informisali i odlučili za polaganje, verovatno će Vas interesovati kako se pripremiti za IELTS ispit. Kako biste postigli što bolje rezultate, važno je da se dobro pripremite. Možete se spremati samostalno ili uz pomoć nastavnika. Ako odaberete da se za polaganje pripremate sami, u tome Vam može pomoći mnoštvo korisnih informacija i izvora koje na internetu možete pronaći. Međutim, verovatno je da ćete najbolje rezultate postići uz pomoć kvalifikovanog i iskusnog nastavnika koji će plan i program prilagoditi Vašim potrebama i mogućnostima, i Vašem nivou znanja engleskog jezika. Svakako bismo Vam preporučili da, i pored časova, engleski redovno vežbate kod kuće i da obnavljate gradivo sa časa.

Čitajte knjige, časopise i novine napisane na engleskom, jer osim što ćete se razonoditi i opustiti, vežbaćete ujedno čitanje na engleskom jeziku. Da biste što bolje savladali usmenu komunikaciju, razgovarajte na engleskom kad god Vam se za to ukaže prilika, bilo da ste na nekom putovanju ili da putem telefona ili Skajpa razgovarate sa rodbinom i prijateljima iz inostranstva. Što se slušanja tiče, audio-knjige su odličan izbor da se ova veština usavrši. A kako biste što bolje savladali pismeni oblik komunikacije, pišite na engleskom što više: to mogu biti pisma, poruke putem telefona ili imejla, pa čak i spisak za kupovinu.

Koliko vremena mi je potrebno da se pripremim za IELTS?

Na pitanje koliko traje priprema za IELTS veoma je teško dati konkretan odgovor, jer nemaju svi isto predznanje niti svako uči jednakom brzinom i na isti način. Ipak, savetujemo Vam da sa spremanjem počnete na vreme kako biste izbegli nervozu i nepotreban stres zbog ispita.

Da li odabrati grupnu ili individualnu nastavu tokom pripreme za IELTS?

Odlično je što danas postoji toliko izbora i mogućnosti za učenje engleskog – možete učiti samostalno ili uz podršku nastavnika, offline u centru za strane jezike ili online u virtuelnoj učionici, a nastava može biti grupna ili individualna. Ipak, u našoj online školi pripreme za IELTS test odvijaju se isključivo individualno. Iako i grupna nastava ima svojih prednosti u učenju engleskog i može biti efikasna koliko i individualna nastava, za spremanje ovog važnog ispita bolje je da se nastava odvija jedan na jedan. Razlog za to je što na taj način možemo maksimalno da se posvetimo svakom pojedincu, njegovim ciljevima, kao i njegovom predznanju.

 

Ako Vam je potrebna naša pomoć i ako želite da se što bolje pripremite uz stručnog nastavnika sa višegodišnjim iskustvom, slobodno nas kontaktirajte, a mi Vam obećavamo maksimalnu posvećenost i efikasnu pripremu.  

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima bi mogao biti od koristi.

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.