KAKO NAUČITI ENGLESKI UZ MUZIKU

Dosadile su Vam tradicionalne metode učenja ili biste ipak želeli da unapredite svoje znanje iz engleskog jezika i izvan učionice? U nastavku teksta otkrićemo Vam kako naučiti engleski na jedan zabavan način, tačnije –  kako naučiti engleski jezik kroz muziku. Učite engleski služeći se popularnim pesmama. I to potpuno besplatno! Poslušajte naše ideje i savete, olakšajte sebi učenje i saznajte kako Vam muzika može pomoći u učenju engleskog, kao i koje su prednosti takvog učenja.

ZAŠTO JE MUZIKA DOBRA ZA UČENJE ENGLESKOG?

Muzika je bitan deo naše svakodnevice i prisutna je u mnogim aspektima našeg života. Slušamo je kada smo tužni, srećni, zaljubljeni; dok spremamo kuću, trčimo ili dok putujemo na posao. Muzika je univerzalni jezik pomoću kog razumemo i iskazujemo različite emocije, a bavljenje njome pospešuje razvijanje jezičkih veština i sposobnosti.

Muziku i jezik povezuju ton, ritam, melodija, dinamika i pauze. Bez mnogo truda, lako ćemo upamtiti dinamiku i ritam pesme, naročito kada čujemo pesmu koja nam se toliko sviđa da po čitav dan ne možemo da je izbacimo iz glave. Slušanjem muzike nećemo samo upamtiti melodiju i tekst pesme koja nam se dopada, već ćemo i vežbati izgovor i učiti nove reči i izraze.

Muzika stvara prijatnu atmosferu i čini proces učenja lakšim i zanimljivijim.

ZA KOGA JE POGODNO UČENJE ENGLESKOG KROZ MUZIKU?

Ovaj vid učenja engleskog jezika pogodan je kako za decu, tako i za odrasle, bez obzira na uzrast i nivo poznavanja jezika.

KAKO NAUČITI ENGLESKI NA OVAJ NAČIN?

 1. Izaberite odgovarajuće pesme

Važno je da izaberete pesme koje Vam se dopadaju, jer ćete tako biti motivisaniji za usvajanje engleskog jezika. Za početak, neka to budu pesme u kojima je tekst izgovoren jasno, a gramatika upotrebljena na pravilan način. Izbegavajte da koristite muziku sa previše brzim ritmom i nedovoljno jasno izgovorenim rečima, kao što je to slučaj kod rep pesama. Za one koji tek počinju sa učenjem engleskog, siguran izbor je starija rok ili pop muzika ili pak muzika iz Diznijevih filmova, u kojoj nema komplikovanog vokabulara niti gramatičkih grešaka.

 1. Pratite tekst (lyrics) dok slušate muziku

Pustite odabranu pesmu i pritom pratite reči u tekstu, koji lako možete pronaći na internetu. Ako u tekstu postoje reči koje su Vam nepoznate, slobodno ih potražite u rečniku, ali njihova značenja nemojte učiti pojedinačno, već u okviru rečenica u kojima se nalaze. Na ovaj način obogatićete svoj rečnik i naučiti u kom se kontekstu se mogu upotrebiti.

 1. Pevajte

Koliko puta ste zatekli sebe kako pevušite ispod tuša ili, na primer, dok se vozite automobilom? Ukoliko volite da pevate, ovaj metod učenja egleskog jezika sigurno Vam neće teško pasti. Nemojte samo slušati muziku, već i pevajte uz nju. Nije bitno da li imate sluha niti imate li talenta za muziku. Ponavljajte reči zajedno sa izvođačem dok dobro ne uvežbate melodiju i tekst. A onda sledi najbolji deo – pozovite društvo i napravite malu karaoke žurku. Ovoga puta pevajte uz muziku čitajući tekst na ekranu, a Vaši prijatelji Vas ujedno mogu ispraviti ako pogrešno izgovorite neku reč, naravno pod uslovom da dobro znaju engleski.

Poslednji korak je pevanje bez gledanja u tekst. Prepustite se muzici i u isto vreme vežbajte izgovor, akcenat i intonaciju.

 1. Vežbajte gramatiku na zanimljiv način

Nema potrebe da gramatička pravila učite napamet i ne mora svako učenje gramatike da bude dosadno i monotono. Odaberite pesmu, poslušajte je, a zatim u tekstu pesme pronađite sve glagole i odredite glagolske oblike (vremena). Ponovo preslušajte pesmu i razmislite zašto je u tekstu korišćen baš taj glagolski oblik. Ovakav pristup u učenju podstaći će Vas da na nov, zanimljiv način razmislite o gramatičkim pravilima i njihovoj upotrebi.

 1. Iskoristite sve prednosti moderne tehnologije i interneta

Sa razvojem tehnologije i interneta, pruža nam se beskonačno mnogo informacija i mogućnosti; pa zašto onda to ne iskoristiti na najbolji način? Postoje odlične veb-stranice i aplikacije za učenje engleskog uz muziku. Jedna od njih je veb-stranica www.lyricstraining.com, koju  možete instalirati i kao aplikaciju na svom pametnom uređaju. Korisna je i zanimljiva jer možete gledati spotove sa Jutjuba i čitati tekst pesama, a zatim popunjavati prazna polja odgovarajućim rečima koje su izostavljene. Možete odabrati pesme u skladu sa nivoom znanja koji posedujete. Uz ovu aplikaciju vežbaćete memoriju i gramatička pravila, te naučiti nove reči i fraze.

 1. Ispravljajte gramatičke greške

U umetnosti je sve dozvoljeno, pa tako i pevači i tekstopisci ponekad daju sebi pravo na kreativnu slobodu i namenski prave gramatičke greške, kako bi mogli da tekst pesme prilagode ritmu. Ovo je još jedan primer kako možete poboljšati svoje znanje iz gramatike – ispravite greške koje uvidite u tekstu pesme.

 1. Vežbajte pravopis

Nakon što ste makar jedanput odslušali pesmu i razumeli o čemu se u njoj peva, poslušajte je ponovo, ali sada bez gledanja u tekst. Zapisujte ono što čujete, a potom napisano uporedite sa originalnim tekstom. To će Vam pomoći da bolje savladate pravopis engleskog jezika.

 1. Redovno obnavljajte naučeno

Koju god metodu učenja da koristite, ponavljanje je jednako važan deo učenja koliko i usvajanje  gradiva. Napravite plejlistu pesama koje ste već savladali i posle nekog vremena poslušajte ih i otpevajte ponovo. Na ovaj način ćete obnoviti vokabular i proveriti koliko se sećate reči i izraza koje ste ranije naučili.

 1. Budite kreativni

Igrajte se rečima u tekstu. Nakon što ste odslušali pesmu, pokušajte da sve prideve zamenite njihovim sinonimnim (onima koji imaju slično znančenje) ili antonimnim (onima koji imaju suprotno značenje) blicima. Možete i da postojeće imenice ili glagole u tekstu zamenite novim, te da tako dobijete potpuno novu verziju pesme. Ovakve igre rečima nisu pogodne samo za početnike, već i za one sa višim nivoima znanja. To je još jedan interesantan način da obnovite vokabular.

 1. Razgovarajte o muzici koju slušate

Razmena mišljenja o muzici sa porodicom i prijateljima, ili možda na forumu na internetu, odličan je način da poboljšate svoj rečnik i svoje veštine u komunikaciji i konverzaciji.

 1. Obratite pažnju na sleng

Često ćete u pesmama, umesto standardnog jezika, čuti sleng reči i fraze. Ovo je korisno jer ćete naučiti uobičajene neformalne fraze koje koriste izvorni govornici u svakodnevnoj komunikaciji, a koje verovatno nećete naći u udžbeniku.

 1. Iskoristite svaku priliku za učenje

Učite bilo kada i bilo gde! Dok uživate slušajući omiljenu muziku, čak i ako niste nameravali da vežbate engleski, setite se da se osvrnete na nove reči, njihovo značenje i način na koji su izgovorene. Iskoristite svaku priliku da naučite nešto novo.

 

Učenje kroz muziku samo je jedan od pomoćnih načina kako naučiti engleski. Kao što se može zaključiti iz teksta, ova metoda sa sobom donosi niz prednosti i može Vam biti od velike pomoći u usvajanju engleskog jezika. Pratite nas i dalje i saznajte na koje još načine možete lakše savladati engleski jezik.

 

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima mi mogao biti od koristi.

Ako tražite pravu školu engleskog jezika za sebe i želite nastavnika koji će nastavu prilagoditi Vašim željama i potrebama, prijavite se za besplatne konsultacije i probni čas.