Ključne razlike između učenja engleskog jezika online i offline

Sa razvojem tehnologije, razvijaju se i načini na koji razvijamo različite veštine. Zahvaljujući internetu, oni koji su zainteresovani da unaprede svoje znanje i veštine sada imaju mnogo više opcija i mogućnosti nego što su imali ranije.

Svako ko sada želi da napreduje može da iskoristi mogućnosti koje mu nude i online i offline učenje. Nekima više odgovara jedno a nekima drugo, i naravno postoje prednosti i mane oba načina učenja.

Koje su ključne razlike između ova dva tipa učenja?

Glavna razlika između učenja engleskog jezika online i učenja offline je mesto učenja. Kada se radi o offline učenju učenici ili polaznici treba da putuju do mesta gde se obuka odvija, a to je uglavnom učionica, univerzitet, privatna ili državna škola. Sa druge strane, kod učenja online učenja engleskog jezika,  učenje može da se odvija sa bilo kog mesta na svetu jedino što učenici i polaznici moraju da urade je da se uključe u virtuelnu učionicu koristeći internet, a to mogu da urade iz svog doma, iz nekog mirnog restorana ili kafića,  iz apartmana na moru ili bilo kog drugog mesta koje im pruža potrebne uslove.

Druga razlika između ova dva tipa učenja je fleksibilnost. Učenje online pruža više fleksibilnosti što se tiče vremena kao i podrške koju učenik dobija. Takođe komunikacija učenika sa nastavnikom online učenju može da se nastavi i putem i-mejla ili četa ukoliko je učeniku potrebna neka pomoć ili razjašnjenje, dok komunikacija sa predavačima prestaje ukoliko se učenje odvija u fizičkoj učionici.

Pored razlika koje smo pomenuli a a koje se tiču vremena, prostora, putovanja, i fleksibilnosti, postoji još razlika koja je bitno pomenuti kako bi ste imali uvid u razlike između ova dva tipa nastave.

Mnogi učenici preferiraju online kurseve engleskog jezika, jer ne moraju da uključuju kameru ukoliko im to nije želja. To im dozvoljava da času prisustvuju u pidžami, ili sa maskom za lice. Sa druge strane za učenje engleskog jezika u učionici, potrebno je obući se pristojno, i izgledati uredno. Nekim učenicima odgovara prvi način a nekima drugi, a to naravno zavisi od raspoloženja i tipa osobe. Neki, pak, ne vole da moraju da izaberu jedan ili drugi tip nastave, već biraju kombinaciju online i offline učenja engleskog jezika.

 Još jedna razlika u kursevima engleskog jezika (a i drugih jezika) online i offline jeste potrošnja novca. Iako kursevi online ne koštaju mnogo manje od kurseva koji se odvijaju u učionici, za online kurseve engleskog jezika potrošnja novca je manja, jer učenici ne plaćaju put do škole, ne kupuju knjige i radne sveske, već časovima prisustvuju iz bilo kog mesta gde imaju internet konekciju, a materijali su im obezbeđeni od strane edukativnog centra. Sa druge strane, mnogima ne smeta veća potrošnja novca jer smatraju da je učenje u učionici, gde su fizički blizu svojim kolegama sa časa i nastavniku, zanimljivije i bolje.

U ovom članku mi ne pokušavamo da vas ubedimo da je jedan ili drugi način pohađanja kursa engleskog jezika bolji. Cilj ovog članka je da vas bolje informiše o razlikama između online i offline učenja engleskog jezika, a na vama je da napravite izbor koji će vama najbolje odgovarati. Nadamo se da smo vam za ovih par ključnih razlika pomogli da tu odluku i napravite. Pitanje nije da li učiti engleski jezik ili ne, pitanje je kako ga učiti. Izbor je Vaš, i svaki je dobar dokle god napredujete i radite na sebi.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili sugestije u vezi sa ovim člankom, slobodno svoje mišljenja izrazite u komentarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.