fbpx

Šta je bolje – kurs engleskog jezika preko interneta ili u fizičkoj školi?

Nekada je učenje engleskog jezika podrazumevalo boravak u učionici uz prisustvo nastavnika i ostalih polaznika, dok se na klupi nalaze sveska, udžbenik i radni list. Tradicionalni metod u nastavi jezika i danas se zadržao, ali se pored njega javljaju i druge opcije za učenje jezika – jedna od tih opcija je kurs engleskog online. Internet je u današnje vreme sve češće u upotrebi, kako za zabavu, tako i u edukativne svrhe. Koja vrsta nastave je bolja i po čemu se razlikuju onlajn i oflajn kursevi, saznaćete u tekstu koji sledi.

 1. Mesto na kom se uči

Razlika između onlajn i oflajn kurseva pre svega se odnosi na lokaciju. Dok je za fizičku školu tipično učenje u školskoj učionici ili na fakultetu, kurs engleskog online može se odvijati sa bilo kog mesta, ukoliko imate stabilnu internet konekciju, pametni uređaj ili laptop i slušalice sa mikrofonom. Virtuelnoj učionici možete pristupiti gde god da se nalazite, bilo da je to Vaš stan, kancelarija na poslu, obližnji park ili omiljeni kafić… Mogućnosti su beskonačne.

 1. Fleksibilnost i ušteda vremena

Nastava u fizičkoj školi održava se prema unapred određenom rasporedu. Za razliku od tradicionalne nastave, kurs engleskog online pružiće Vam veću fleksibilnost i moći ćete lakše da se organizujete i da uklopite časove engleskog sa drugim obavezama.  

Takođe, postići ćete veću uštedu vremena ukoliko se odlučite da učite engleski jezik online. Uštedećete vreme na putu od škole i nazad, izbeći ćete gužvu u saobraćaju, traženje mesta za parking i čekanje gradskog prevoza.

 1. Potrošnja novca

Bez obzira na to da li je kurs engleskog online povoljniji ili ne, ukoliko se odlučite za ovakav pristup u učenju jezika, pored novca uštedećete i vreme provedeno u putu. Nećete morati da trošite gorivo ili da dajete novac na kartu u gradskom prevozu, a da ne pominjemo koliko tek može koštati vožnja taksijem. Pored prevoza, uštedećete novac tako što nećete morati da kupujete udžbenike, radne listove i rečnike – sav neophodan nastavni materijal obezbediće Vam škola jezika / nastavnik, i to u elektronskom obliku. Sa druge strane, neko ko više voli da uči u društvu svojih kolega pre će se opredeliti za fizičku školu jezika, pa makar potrošio više novca, i to je potpuno u redu.

 1. Atmosfera na času

Neko će se osećati prijatnije da komunicira i uči putem interneta, u opuštenoj atmosferi i udobnosti svoje fotelje. Nekom drugom će ipak nedostajati osećaj bliskosti koji se postiže komunikacijom „licem u lice“, nastavnikov govor tela koji bi doprineo boljem razumevanju onoga što govori ili konverzacija sa ostalim polaznicima. Stidljivije osobe će se možda radije opredeliti za kurs engleskog online, jer tako neće morati da govore pred drugim kolegama i da ih pritom bude sramota ukoliko daju pogrešan odgovor.

 1. Podrška nastavnika van časa

Razlika između kursa preko interneta i u fizičkoj školi tiče se komunikacije sa nastavnikom nakon završetka časa. U fizičkoj školi, po izlasku iz učionice, komunikacija učenika sa nastavnikom prestaje. Kurs engleskog preko interneta omogućava da se komunikacija nastavi i nakon što se čas završi, pa ako imate bilo kakve nejasnoće tokom obnavljanja gradiva, možete se obratiti nastavniku za pomoć putem četa ili imejla.

 1. Udobnost

Kada je reč o osećaju udobnosti, nesumnjivo je da kurs engleskog online ima prednost u odnosu na časove u fizičkoj učionici. Ne morate da napuštate stan da biste prisustvovali času, što će Vam posebno značiti tokom zimskog perioda ili kada su velike vrućine. Kurs engleskog online pruža Vam mogućnost da pristupite virtuelnoj učionici iz udobnosti svog doma.

 1. Dobijanje odgovora na postavljena pitanja

Kada Vam nešto na času nije jasno, ne ustručavajte se da pitate, jer u tome i jeste svrha pohađanja časova. Imajte ipak u vidu da ni nastavnici nisu mašine i da je i njima ponekad potrebno da se podsete određenog dela gradiva i da u odgovarajućim izvorima provere odgovor na Vaše pitanje. Prednost kod online časova je to što nema odlaganja odgovora za sledeći čas, kao što je to slučaj sa tradicionalnom nastavom. Nastavnik uz pomoć interneta ima više mogućnosti da proveri potrebne informacije, što znači da ćete u najkraćem mogućem roku dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

 1. Nastavni materijali

Još jedna razlika kada je u pitanju učenje engleskog preko interneta tiče se nastavnih materijala. Učenje u fizičkoj školi najviše se bazira na korišćenje udžbenika i radnog lista, dok kurs engleskog online podrazumeva raznovrsnost nastavnih materijala koji se na času koriste, i svi su manje-više jednako zastupljeni. To mogu biti online testovi i kvizovi, Jutjub snimci i članci na internetu. Kurs engleskog preko interneta samim tim podrazumeva upotrebu moderne tehnologije, koja ima čitav niz prednosti, ali moguće je da ćemo ponekad naići i na neki problem tehničke prirode.

 1. Problemi tehničke prirode

Ovakvi nedostaci mogu se desiti u oba slučaja, ali se češče tiču online nastave. To mogu biti nenajavljeni nestanak struje, problem sa kamerom, mikrofonom ili slušalicama i loša internet konekcija.

 • Nestanak struje

Ukoliko tokom časa nestane struja, prekinuće se Vaša veza sa nastavnikom i virtuelnom učionicom. Ipak, ako kod sebe imate uređaj sa napunjenom baterijom, možete se ubrzo vratiti u virtuelnu učionicu i čas se može nesmetano nastaviti. Iznenadni nestanak struje neće u velikoj meri uticati na čas u fizičkoj učionici ako se nastava održava po danu. U suprotnom, čas će se verovatno obustaviti.

 • Problem sa kamerom, slušalicama ili mikrofonom

Tokom online nastave može se desiti da kamera prestane da funkcioniše. To ipak nije veliki problem, jer pametni uređaji kao što su tablet i telefon imaju kameru, pa se čas tako može nastaviti. Svakako, upotreba kamere tokom online nastave nije obavezna, za razliku od slušalica i mikrofona, usled čijeg se neispravnog funkcionisanja čas mora prekinuti.

 • Nestabilna internet konekcija

Korišćenje interneta ima mnogo dobrih strana i nastavnici ga mogu koristiti i u fizičkoj učionici, ali tada njegov nestanak neće značajno uticati na kvalitet časa. Nasuprot tome, za funkcionisanje online časova internet je neophodan i bez njega se čas ne može održati. Srećom, i za ovaj problem postoji rešenje, pa možete preći na korišćenje 4G mobilne mreže i gubitak interneta tada neće uticati na tok časa.

Ipak, sve te tehničke poteškoće zanemarljive su u odnosu na znanja i mogućnosti koje Vam kurs engleskog online može pružiti.

 

Možemo zaključiti da i kurs engleskog preko interneta i kurs u fizičkoj školi imaju dosta prednosti, ali i poneki nedostatak. Na Vama je da ih dobro sagledate i da razmotrite koji Vam način učenja više odgovara. Na koji god način da učite i bez obzira na to koja će škola engleskog jezika biti vaš krajnji izbor, najvažnije je da se trudite i radite na sebi i svom znanju. Uostalom, ne morate da birate, već možete kombinovati i kurs engleskog online i kurs koji biste pohađali u učionici. Ne postoji univerzalno pravilo niti odgovor koji tip kursa je bolji. Svako treba da odabere ono što mu više odgovara i gde se prijatnije oseća.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima mi mogao biti od koristi.

 

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.