fbpx

Šta su Cambridge ispiti i koje prednosti imate ako imate diplomu?

Poznavanje engleskog jezika je nešto što je u današnje vreme preko potrebno i nešto što Vam sigurno koristiti ukoliko nameravate da upišete fakultet o kom već dugo maštate, ako želite da srednje obrazovanje steknete u inostranstvu, ako planirate da se preselite u državu gde se govori engleski jezik, pa i ako ste samo u ulozi turiste. Još jedan razlog zašto su Cambridge ispiti tako popularni jeste polaganje radi posla, bez obzira na to da li želite da se zaposlite na domaćem ili stranom tržištu. Ukoliko već učite engleski ili ste  nameravali da počnete sa učenjem, verovatno ste već čuli za ove ispite, iako možda niste bili sasvim sigurni zašto se polažu, kako funkcioniše polaganje i da li su Vam uopšte potrebni. Mi smo se potrudili da u ovom tekstu izdvojimo najvažnije informacije.

Šta su Cambridge ispiti i koje su prednosti posedovanja ove diplome, saznaćete ako do kraja pročitate naš današnji članak.

Šta su Cambridge ispiti i zašto ih polagati?

Cambridge ispiti priznati su od strane mnogih škola, univerziteta i poslodavaca, širom sveta u engleskim govornim područjima – kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Polaganje Cambridge ispita biće Vam od velikog značaja ukoliko želite da svoje srednje ili visoko obrazovanje započnete / nastavite u nekoj od zemalja na engleskom govornom području. Takođe, mnoge velike kompanije traže od svojih zaposlenih da imaju položen Cambridge ispit, ne samo u svetu, već i kod nas. A svakako da će Vam polaganje ovih ispita umnogome olakšati komunikaciju tokom boravka u inostranstvu.

Koji sve Cambridge ispiti postoje i koji od njih treba da polažem?

Ispiti su podeljeni u tri nivoa, a koji ćete nivo izabrati, zavisi od ciljeva i predznanja koje imate, i od toga koji nivo zahteva institucija ili kompanija za koju konkurišete.

FCE (First Certificate in English) je viši srednji nivo Cambridge ispita i odgovara B2 nivou iz poznavanja engleskog jezika. Polaganje FCE ispita biće Vam potrebno ako želite da srednje i visoko obrazovanje započnete ili nastavite u nekoj od zemalja na području gde je engleski zvanični jezik. Kada su Cambridge ispiti u pitanju, FCE je najpopularniji i prihvaćen je od strane velikog broja kompanija i obrazovnih institucija širom sveta. Sve veći broj polaznika odlučuje se na polaganje FCE ispita kako bi svoje znanje engleskog jezika podigli na viši nivo i time sebi omogućili uspešniju karijeru. Brojne su prednosti koje posedovanje ovog sertifikata donosi.

 • Ukoliko posedujete FCE sertifikat iz engleskog jezika, nesumnjivo je da ćete imati prednost pri konkurisanju na neki od univerziteta ili za posao u svetskim kompanijama;
 • Ako putujete u inostranstvo, moći ćete sa lakoćom da se sporazumete i dobijete potrebne informacije;
 • Postići ćete efiikasnost u komunikaciji;
 • Osećaćete se samouvereno u izražavanju mišljenja i iznošenju argumenata u vezi sa određenom temom;
 • Moći ćete da pratie vesti o aktuelnim dešavanjima u svetu, zatim da pišete priče, izveštaje, formalna i neformalna pisma i razne druge vrste tekstova.
 1. CAE (Certificate in Advanced English) predstavlja prvi od dva najviša nivoa znanja engleskog jezika i odgovara C1 nivou. Ako želite da radite ili da studirate u inostranstvu, verovatno će Vam biti potreban ovaj sertifikat. Više od devet hiljada preduzeća i obrazovnih i vladinih institucija prihvata CAE sertifikat kao dokaz o naprednom znanju engleskog. Posedovanje ove diplome često je uslov pri zapošljavanju u vodećim preduzećima, kao uslov za upis na prestižne koledže i univerzitete. Ovo su samo neke od prednosti koje će vam polaganje CAE ispita doneti.
 • Kao što je slučaj sa položenim FCE ispitom, ovaj sertifikat iz engleskog jezika doprineće da se lakše zaposlite u željenoj struci, zatim da upišete fakultet koji želite ili pri konkursu za stipendiju koja bi Vam mogla znatno olakšati studiranje;
 • Moći ćete bez problema da pratite predavanja na fakultetu i da izvršavate zadatke;
 • Govorićete engleski tečno i komuniciraćete na efikasan i profesionalan način;
 • Moći ćete da prisustvujete poslovnim sastancima, značajnim konferencijama i edukacijama, i da pritom aktivno učestvujete u njima;
 • Postići ćete naročitu sposobnost izražavanja u usmenoj i pisanoj formi.
 1. CPE (Certificate in Proficiency in English) označava najviši nivo Cambridge ispita i odgovara C2 nivou znanja engleskog jezika. Položen CPE ispit dokaz je da ste engleski jezik savladali na izvanrednom nivou. Namenjen je svima koji engleski koriste u poslovne i akademske svrhe. CPE sertifikat priznaju gotovo svi poslodavci, koledži i univerziteti, s obzirom na to da se radi o najvišem nivou znanja engleskog jezika. Pored gorenavedenih prednosti koje se tiču posedovanja FCE i CAE sertifikata, položen CPE ispit omogućiće Vam sledeće:
 • Moći ćete da izučavate zahtevne predmete na najvišem nivou, uključujući one na postdiplomskim i doktorskim studijama;
 • Osim učestvovanja na raznim poslovnim sastancima, konferencijama i seminarima, moći ćete da samouvereno pregovarate sa potencijalnim saradnicima i klijentima;
 • Imaćete znatno veće šanse da budete primljeni na željeni koledž / univerzitet ili na određenu radnu poziciju u ciljanom preduzeću.

Priprema za polaganje Cambridge ispita

Nakon što ste odlučili da je polaganje Cambridge ispita na nekom od pomenuta tri nivoa prava stvar za Vas, sledeći korak jeste priprema. Gde se i na koji način možete pripremiti za polaganje?

Za Cambridge ispite možete se pripremati i samostalno, pod uslovom da već imate određeno predznanje iz engleskog jezika. U tome Vam može pomoći veliki broj korisnih informacija i materijala koje su na internetu lako dostupne. Ukoliko ipak želite da Vam u spremanju ispita pomogne kvalifikovan i iskusan nastavnik, predlažemo Vam da odaberete školu stranih jezika koja priprema polaznike za polaganje Cambridge ispita. Možete se opredeliti za grupnu ili individualnu nastavu, offline u fizičkoj učionici ili online putem interneta. Ukoliko izaberete našu školu engleskog jezika, imaćete priliku da radite sa stručnim i posvećenim nastavnikom sa višegodišnjim iskustvom u pripremanju polaznika kada su Cambridge ispiti u pitanju. U našoj školi priprema za polaganje Cambridge ispita odvija se online, što će Vam pomoći da se bolje i lakše organizujete, te da časove engleskog lakše uklopite u svoj raspored. Na taj način možete učiti bilo gde da se nalazite, u terminima koje Vi odaberete.

Kako izgleda polaganje i iz čega se sastoje Cambridge ispiti?

Cambridge ispiti se polažu u akreditovanim ispitnim centrima. Ispiti traju četiri sata i sastoje se iz četiri dela: čitanje i upotreba jezika (Reading and Use of English) – 90 minuta, pisanje (Writing) – 90 minuta, slušanje (Listening) – 40 minuta i govor (Speaking) – oko 15 minuta. Poslednjem delu u kom se ispituju Vaše komunikacione veštine posvećuje se naročita pažnja, a polaganje ovog dela može biti zakazano za neki drugi dan, dok se prva tri dela polažu isti dan. Sva tri nivoa ispita traju približno jednako i imaju isti format, ali naravno što je nivo viši, to su pitanja teža i kompleksnija.

 

Ako Vas je ovaj tekst zainteresovao i imate pitanja o polaganju ovog ispita ili o tome kako se za ispit pripremiti, slobodno nam se javite, a mi ćemo se potruditi da damo odgovore na sva Vaša pitanja i da Vam pomognemo da se pripremite što bolje, u najkraćem mogućem roku.

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.