Učenje engleskog u grupi ili individualno - koji je pravi izbor za tebe?

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo na probnim časovima jeste da li preporučujemo grupnu ili individualnu nastavu. Naravno, pošto je svaki polaznik i kandidat drugačiji, ni odgovor niikada nije isti. Pravi izbor vida nastave značajo zavisi od potreba, preferencija, kao i od mogućnosti polaznika.

 U nastavku teksta biće objašnjene prednosti i mane učenja engleskog jezika u grupi i individualnog učenja engleskog jezika. 

Individualna nastava je odlična kada želiš da se sva pažnja posveti baš tebi, i samo o tvojim potrebama učenja se vodi briga. Na takvoj nastavi, ti kao polaznik imaš svu kontrolu nad načinom držanja nastave, možeš da pomeraš termine kako bi ti najviše odgovarali u svakom trenutku, materijali i časovi se prilagođavaju tebi, i ti si osoba koja se najviše izražava i najviše vežba na ovakvoj nastavi. Na individualnoj nastavi, polaznik određuje tempo i broj časova u mesecu/nedelji/danu, a napredak je uglavnom brži. Kao što je već rečeno, na individualnim časovima engleskog jezika polazniik ima veliku kontrolu nad samim procesom učenja, terminima, temprom, i sva pažnja je usmerena na jednog polaznika.

 Naravno, kao i u svemu, i ovde postoje i ne-tako-odlične strane. Kada pohađaš individualnu nastavu, jedini partner za razgovor ti je profesor.  To je nekim polaznicima odlično, dok se drugi užele komunikacije sa drugim polaznicima. Takođe, ovakva nastava skuplja je od grupne nastave, što nekim polaznicima predstavlja prepreku, ali mi smo tu da olakšamo odobravanjem odloženog plaćanja ili plaćanja u ratama.

Kada se radi o grupnoj nastavi, ona je dobra jer uvek imaš druge polaznike koji prolaze kroz isto sa tobom, te imaš i dobre sagovornike sa kojima na interesantan način možeš da vežbaš na času (a ako se složite, možda i nakon časa). U ovoj školi je broj polaznika u grupi uglavnom 4, ali maksimalan broj je 6. To je i dalje dovoljno mali broj polaznika tako da svaki polaznik ima priliku da vežba i izražava se. Ovaj vid nastave je znatno povoljniji od individualne nastave. 

Ipak, ukoliko želiš da se nastavnik najviše posveti tvojim potrebama, onda grupna nastava verovatno neće ispuniti tvoju želju. Takođe, kada se radi o grupnoj nastavi, termini su unapred određeni i nisu lako promenljivi, osim ako se svi polaznici u grupi slažu sa promenom. Tempo nastave je takođe unapred određen kako bi svima u grupi odgovarao.

Oba tipa nastave imaju svoje prednosti i mane. Svakako je bolje da se uči nego da se ne uči, te je bilo koji vid nastave bolji od nepohađanja nikakvih časova. Na tebi je da, ako želiš da se upišeš na neki kurs jezika, sagledaš sve mogućnosti, i za sebe odabereš ono što ti najviše odgovara.

Koji vid nastave ti biraš za sebe kada učiš strani jezik? Zašto? Piši u komentarima