fbpx

Učenje engleskog jezika – saveti za obogaćivanje rečnika

Kada učimo novi jezik, nije lako naučiti izgovor, gramatiku i pritom upamtiti velik broj reči, naročito ako se on potpuno razlikuje od jezika kojim govorimo i koji nam je prilično nepoznat. Međutim, kada je engleski jezik u pitanju, situacija je malo drugačija, jer je to jezik koji nam je bliži i poznatiji. Svakodnevno koristimo reči iz engleskog i često imamo priliku da slušamo engleski jezik. Možemo ga čuti na televiziji, dok slušamo muziku ili tokom putovanja u inostranstvo…

Učenje vokabulara je jednako bitno kao i učenje gramatičkih pravila i glagolskih vremena. Vokabular je važan, jer kada dobro vladamo njime, osećaćemo se samouverenije i govorićemo tečnije; moći ćemo da koristimo duže rečenice koje su nam se u početku činile komplikovanim.

Koliko Vam se puta desilo da slušate kako neko govori na engleskom i da sve razumete, ali kada treba sami da govorite na engleskom jeziku, da postavite pitanje ili izrazite mišljenje, ne možete da se setite pravih reči? Takve stvari se dešavaju i to je potpuno normalno i uobičajeno za nekoga ko uči jezik. Zato se ne dajte obeshrabriti, već radite na sebi i usvajanju novih reči.

Mi ćemo Vam dati devet saveta,  koji će Vam zasigurno biti od pomoći ukoliko želite da što lakše i bolje usvojite rečnik engleskog jezika, odnosno da proširite i obogatite svoj vokabular.

 1. Čitajte.

Najbolji način da naučite neki jezik jeste da se okružite njime. Jedan od načina je da što više čitate. Čitanje je od suštinskog značaja za izgradnju sopstvenog rečnika i utvrđivanje naučenog. Šta sve možete čitati? Možete čitati časopise, novine, članke na internetu, knjige, stripove, pa čak i viceve, u kojima ćete moći da zapazite dobro poznati američki / britanski sleng. Što se više susrećete sa različitim rečima iz engleskog jezika, to ćete ih pre usvojiti i uvrstiti u svoj vokabular.

Kada naiđete na reč koja Vam je nova i nepoznata, pokušajte prvo da uočite njeno značenje u datoj rečenici, u kontekstu, a potom tu reč potražite u rečniku i pročitajte definiciju reči.

 1. Gledajte filmove i serije.

Svako od nas voli da s vremena na vreme pogleda dobar film ili seriju kako bismo se opustili i zabavili. Ali da li ste znali da na ovaj način možete prilično da poboljšate svoj engleski jezik i da naučite nove reči? Mnogi su se tako prvi put i susreli sa engleskim jezikom.

Učenje engleskog jezika na ovaj način je korisno, jer pored toga što ćete naučiti značenja novih reči i izraza, naučićete kako da te ih upotrebite u kontekstu. U filmovima i serijama, osim što slušamo engleski jezik, možemo da vidimo izraze lica i gestikulaciju likova, što još više doprinosi pamćenju novih reči.

Ako ste početnik u učenju engleskog, najbolje je da prvo gledate filmove sa prevodom na svoj maternji jezik, ali više pažnje obratite na slušanje jezika. Kako budete napredovali u učenju, uključite titl na engleskom. Obratite pažnju i na čitanje i na slušanje. Tako ćete brže usvojiti nove reči, a ujedno ćete vežbati izgovor.

 1. Slušajte muziku.

Muzika nas pokreće, inspiriše, motiviše. Kada smo tužni, uteši nas, a kada smo srećni, još više nas razveseli. Osim toga, korisna je i za učenje engleskog! Slušajući muziku, nećete ni primetiti koliko ste novih reči spontano naučili.

Kako bi proces učenja bio zanimljiviji, odaberite pesme koje Vam se dopadaju. Nakon što ste upamtili melodiju, potražite na internetu tekst pesme (lyrics), a zatim ponovo pustite pesmu i gledajte u tekst. Na internetu ili u rečniku možete potražiti nepoznate reči, ali ne zaboravite da se reči najbolje uče u kontekstu, a ne pojedinačno.

I na kraju, uključite karaoke i pevajte. Pevanje podiže raspoloženje, a kao što možemo zaključiti, pomaže i da obogatimo rečnik engleskog jezika.

 1. Svaki dan odaberite po jednu reč i pokušajte da je upotrebite u rečenici.

Svaki dan odaberite po jednu reč koju ste pronašli u rečniku, čuli u filmu ili pesmi, ili za koju ste saznali iz nekog drugog izvora. Pokušajte tu reč da upotrebite u razgovoru i dopisivanju sa prijateljima, ili u pisanju sastava. Što češće koristite nove reči, to će one brže postati deo Vašeg svakodnevnog rečnika.

 1. Koristite engleski jezik kad god imate priliku za to.

Komunicirajte na engleskom kad god imate priliku za to, u usmenom ili pisanom obliku. Što više koristite engleski jezik i svakako reči koje ste na ovom jeziku usvojili, brže ćete napredovati. Razgovarajte i dopisujte se sa prijateljima i rodbinom iz inostranstva, ili neka to bude prijatelj koji govori Vaš jezik i koji dobro vlada engleskim. Oni Vas mogu ispraviti kada pogrešite, a u komunikaciji sa njima možete naučiti nova značenja reči koje ste već prethodno naučili.

 1. Naučite nove reči kroz igru.
 • Igranje nije samo za decu. Igre rečima su odličan način da razmrdate moždane vijuge, ali i da kroz igru i zabavu proširite svoj rečnik engleskog jezika. Rešavajte kvizove, osmosmerke, ukrštene reči, rebuse i zagonetke. Igrajte društvene ili video-igre na engleskom jeziku.  Kroz igru je sve zanimljivije.
 • Aplikacije na telefonu Vam takođe mogu pomoći da obogatite svoj rečnik. Instalirajte neku od popularnih aplikacija za učenje engleskog jezika, kao što su Duolingo, Memrise ili QuizUp. Svi uglavnom nosimo telefone svuda sa sobom, tako da ćete samim tim moći da koristite ove aplikacije i učite nove reči gde god da se nalazite.
 1. Upotrebite svoje hobije kao sredstvo za učenje novih reči .

Svi mi imamo neke aktivnosti kojima volimo da se bavimo u slobodno vreme. Internet je danas prepun zanimljivih i korisnih informacija, pa zašto to ne iskoristiti. Kada učite o temi koja Vas zanima, učenje će teći lepše i lakše. Dok surfujete internetom, potražite informacije o svojim hobijima. Naravno, na engleskom jeziku.

Volite da kuvate i da isprobavate nove recepte? Pustite emisiju o kuvanju ili pronađite neki od mnoštva recepata na engleskom jeziku koji Vam mogu pomoći da u isto vreme napravite ukusno jelo i naučite nove reči.

Pronađite intervjue svog omiljenog pevača, glumca ili sportiste.

Saznajte sve o sportu koji volite i pratite aktuelna dešavanja u vezi sa tim sportom.

 1. Napravite sopstveni rečnik.

Kada nešto zapišete, veća je verovatnoća da ćete to i zapamtiti. U posebnoj svesci ili u beleškama na svom pametnom uređaju zapisujte reči iz engleskog jezika koje ste dosad savladali. I ne zaboravite da obnavljate naučeno, jer je obnavljanje naučenog jednako važno kao i učenje novog gradiva.

 1. Kurs engleskog jezika

Poslednja, ali nikako ne i najmanje važna stavka jeste kurs engleskog jezika. Sve je lakše kada imate nastavnika koji će Vas bodriti u učenju i motivisati Vas da još više napredujete. Danas postoji toliko kurseva, grupnih ili individualnih, offline ili online. Naša škola engleskog jezika je škola u kojoj se nastava odvija online. Učenje engleskog online podrazumeva da engleski jezik učite gde god da se nalazite, uz maksimalnu uštedu vremena i fleksibilnost u organizaciji.

Ipak, važno je da nakon izlaska iz učionice ne zaboravite da engleski učite i samostalno. A za najbolje rezultate, možete kombinovati časove engleskog sa gorepomenutim metodama.

 

Koji god metod da odaberete, važno je da redovno radite i da se trudite, jer se trud i rad na kraju uvek isplate. Nadamo se da će Vam ovi naši saveti pomoći u učenju engleskog jezika i proširivanju i bogaćenju sopstvenog rečnika. A ako želite da Vam naši nastavnici pomognu u tome i zainteresovani ste za učenje engleskog online, javite nam se, tu smo za Vas.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima bi mogao biti od koristi.

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.