ucenje engleskog kod kuce

Kako naučiti engleski jezik preko interneta?

Kako naučiti engleski jezik preko interneta?

Naše bake I deke, pa čak roditelji ne mogu da shvate kako internet funkcioniše i koliko je zaista prisutan u skoro svim sferama naših života. Ranije se muzika mogla slušati samo preko radio uređaja i gramofona. Ranije je bilo samo 3 TV programa, i nismo mogli da biramo toliko šta ćemo gledati. Ranije su se komšije  preko kapije ili pozivale na fiksni telefon. Ranije se učilo samo unutar zidova škole.

Vremena se menjaju, a mi živimo u dobu tehnologije I interneta. S vremenima, menjamo se i mi. Skoro sve se može naučiti preko internet, a mnogo ljudi sada i posluje isključivo preko mreže. Ipak, mnogi učenje jezika i dalje vezuju za fizičku učionicu i velike grupe učenika u jednoj prostoriji.

Pitanje na koje ćemo u ovom članku pokušati da odgovorimo jeste: “Kako naučiti engleski jezik preko interneta?”Kako ovaj svet učenja funkcioniše i da li je ovakvo učenje engleskog jezika jednako efikasno? Naš kratak odgovor na ovo pitanje je – Ovaj svet funkcioniše odlično, a učenje engleskog kod kuće je često i efikasnije od učenja u fizičkoj učionici. Kako biste pročitali duži odgovor u kome će sve biti detaljnije obrazloženo, nastavite da čitate.

  1. Učenje engleskog online zahteva manji trud

Kada kažemo da učenje engleskog kod kuće (ili sa drugog mesta gde imate internet konekciju traži manje truda, ne mislimo da Vi ne treba da učite ili da učestvujete u nastavi. Naprotiv, u ovakvom tipu nastave, vi ćete imati priliku da se izražavate više i da napredujete brže (ukoliko učestvujete aktivno) nego u offline tipu nastave. Ipak, nećete morati da putujete do škole jezika, i time ćete uštedeti i vreme i energiju. Ovo je posebno privlačna stavka, pogotovu kada su dani kišni i hladni. Takođe, kurs engleskog jezika online uglavnom obuhvata i materijale, te Vi ne treba da nosite teške knjige i radne sveske sa sobom u školu. Jedino što Vam je potrebno su pametan uređaj i slušalice sa mikrofonom. Još jedna bitna stavka jeste da časovi engleskog jezika preko interneta uglavnom ne uključuju domaći, te ste slobodni da odmarate nakon nastave. Naravno, ukoliko potrebe polaznika uključuju i domaće zadatke, onda ova opcija postoji.

  1. Učenje engleskog kod kuće često znači brže dobijanje odgovora

Verovatno znate da nastavnici ne znaju apsolutno sve na ovom svetu. U fizičkoj učionici, nastavnikov pristup resursima je ograničen, te ako ga pitate nešto što trenutno ne zna ili u šta nije potpuno siguran, dobar nastavnik će Vam reći „Proveriću to, pa ću Vam odgovoriti na sledećem času.“ Iako je ovo odličan odgovor odličnog nastavnika koji ne želi da Vam da pogrešnu informaciju, postoji i bolji način a to je da dobijete tačan odgovor odmah. Časovi engleskog online dopuštaju nastavniku pristup internetu i uz upotrebu pravih ključnih reči, i analizu relevantnosti pretraženih izvora – on Vam može pružiti potrebne informacije u roku od nekoliko minuta ili čak sekundi, čak i ako prethodno nije znao odgovor na Vaše pitanje. Sve ovo znači da Vi znanje možete steći, a samim tim videti i napredak brže nego u tradicionalnom tipu nastave.

  1. Kada pohađate kurs engleskog jezika online, možete da birate svog nastavnika

U tradicionalnom tipu nastave, vi se upisujete u školu i ta škola Vam dodeljuje nastavnika koji nekad jeste a nekad nije stručan da obavlja taj posao. Često Vi nemate mnogo izbora jer ste se već upisali, potpisali ugovor, platili… Iako i u online školama engleskog jezika Vi potpisujete ugovor i plaćate nastavu, pre nego što se upišete imate opciju da besplatno učestvujete na probnom času i pre bilo kakvog obavezivanja odlučite da li je nastavnik sa kojim ste imali probni čas nastavnik sa kojim želite da učite engleski jezik. Odabirom pravog nastavnika – onog koji će Vam najviše odgovarati i motivisati Vas da napredujete i trudite se – vi u samom početku sebi možete da obezbedite kartu za uspeh. Uz pomoć odličnog nastavnika engleskog jezika, učićete bez osećaja da učite, nećete se umarati na nastavi već ćete se osećati odlično! Kako naučiti engleski jezik preko interneta? Počnite sa odabirom pravog nastavnika.

  1. Učenje engleskog jezika u grupi ili individualno?

Kada odlučite za učenje engleskog online, razmislite o tome da li je za Vas bolja individualna ili grupna nastava. Ukoliko želite da dobijete svu pažnju i da fokus bude isključivo na Vašem napretku i razvijanju, u tom slučaju su idividualni časovi engleskog jezika pravi izbor za Vas. Ipak, ukoliko volite da diskutujete  o temama sa časa sa drugim polaznicima, a ne samo sa nastavnikom, u tom slučaju je bolje da se odlučite za grupnu nastavu. Ipak, budite pažljivi sa grupnom nastavom. Neke škole sastavljaju velike grupe u kojima Vi ne biste imali dovoljno vremena da se izražavate i budete ispravljeni kada napravite greške. U našoj školi, na primer, maksimalan broj učenika u grupi je 6, iako često grupu od 4 polaznika već smatramo popunjenom. U takvim grupama, svaki polaznik ima dovoljno vremena i pažnje potrebnim za napredak. Dakle, kako naučiti engleski jezik preko interneta? Odaberite pravi tip nastave za sebe, i ne pristajte na rad u velikim grupama.

  1. Prihvatite ispravke i ponovite tačan oblik

U svakom tipu nastave, bitno je da naučite nešto iz svojih grešaka. Kada ste u fizičkoj učionici šesto Vam se ne daje mnogo ispravaka – iz nekoliko razloga: da se ne biste osećali postiđeno, da se ne bi gubilo vreme, … Ni jedan od ovih razloga nije validan i greške uvek treba da se isprave na pozitivan način. Ucenje engleskog kod kuce često podrazumeva činjenicu da Vi lično ne poznajete kolege sa časa jer su oni često I iz drugih gradova. Ovo umanjuju strah od pravljenja grešaka, ali ako to nije dovoljno da Vas opusti – nastavnik je tu da Vas motiviše I ohrabri I pomogne Vam da bez stresa učite. Kada Vas nastavnik ispravi, potrudite se da ponovite tačan oblik kako biste se uverili da ste dobro čuli I zapamtili. Nekada će Vas nastavnik ispraviti više puta, I to je sasvim u redu – to je sve deo učenja i normalnog časa. Ponovite svaki put bez srama, i uskoro ćete uvideti koliko je to dobro za Vaš napredak.

  1. Pogledajte video sa časa

Neke škole, kao što je naša, snimaju časove kako bi Vama obezbedili nešto što se zove “on demand learning”.  Nakon časa, ukoliko želite da utvrdite naučeno ili prosto da slušate ponovo o čemu ste pričali, ili da se podsetite nečega što ste zaboravili, možete pogledati video . To je nešto što možete samo ako odaberete učenje engleskog online, i to znatno olakšava ceo process učenja i napretka. Takođe, ono što dostupnost video zapisa nakon časa čini odličnim je to što možete meriti svoj napredak. Ukoliko već pohađate online nastavu i imate pristup video zapisu, pogledajte snimak nekog od svojih prvih časova, pa onda pogledajte snimak sa svog nasjkorijeg časa. Časovi online su često zabavni i opušteni i učenici često nemaju predstavu koliko napreduju dok ne poslušaju sebe i čuju bitu razliku.

  1. Počnite

Svi saveti  I sva pojašnjenja mogu biti uzaludna ako nakon čitanja ne uradite ništa povodom svog napretka. Nemojte dozvoliti da zaostanete za drugima u ovom svetu kada je poznavanje engleskog podrazumevano, a online nastava nešto sasvim normalno. Što pre krenete, to ćete pre napredovati i dostići svoje ciljeve.

 

Ukoliko Vas zanima ponuda kurseva u našoj školi, možete pogledati na našem sajtu, ili nas kontaktirati putem kontakt forme ili email adrese: office@jcrenglish.com. Ukoliko biste nas radije pozvali, možete to učiniti na broj: 066 5329588