fbpx

Za koga učenje engleskog online nije dobar izbor?

Učenje engleskog online sve je popularnije i sa sobom nosi niz prednosti, kao što su ušteda vremena pa samim tim i ušteda novca, veći komfor, upotreba moderne tehnologije i savremenih metoda u nastavi itd. Sa druge strane, i pored mnogih prednosti koje pruža učenje engleskog online, nekome će više odgovarati offline učenje, u fizičkoj učionici – što je sasvim u redu, jer nismo svi isti, ne usvajamo svi gradivo jednakom brzinom i na iste načine, niti svi imamo iste prioritete i ciljeve. Svakako, izbor je na Vama. Koji tip časova i koji metod učenja ćete odabrati, zavisi isključivo od Vas samih. Najbitnije je da se dobro informišete i da se potom opredelite za kurs engleskog koji Vam najviše odgovara.

Ovoga puta fokusiraćemo na one slučajeve u kojima tradicionalni metod nastave, odnosno učenje u fizičkoj učionici u centru za strane jezike, ima prednost nad online nastavom, i za koga učenje engleskog online nije baš najbolji izbor, pročitajte u nastavku ovog teksta.

  1. Već provodite previše vremena za računarom

Ako Vaš posao zahteva da veći deo vremena provedete ispred računara, online časovi verovatno neće biti Vaš omiljeni izbor kada je učenje engleskog jezika u pitanju. Možda biste radije odmorili oči ili promenili ambijent te prošetali / odvezli se do škole za strane jezike. Još jedan razlog je taj što ćete upotrebu računara mahinalno dovoditi u vezu sa poslom, stresom oko poslovnih obaveza ili rokovima u okviru kojih morate da izvršite određene zadatke u vezi sa poslom. Časovi engleskog ipak treba da budu prijatni i relaksirajući, i ne treba da Vam predstavljaju još jednu dodatnu obavezu koja će Vas samo opterećivati. Pogotovo ako se, okruženi poslovnim obavezama, više družite sa laptopom nego sa ljudima u svojoj okolini. U ovom slučaju, sigurno će Vam prijati da na kratko odložite računar, izađete na svež vazduh i u društvu nastavnika i ostalih polaznika (ukoliko se radi o grupnim časovima) provedete vreme na kvalitetan način.

  1. Niste naročito vešti u korišćenju računara ili pametnih uređaja

Iako za učenje engleskog online ne morati biti ekspert kada je reč o upotrebi moderne tehnologije, možda ćete se radije opredeliti za časove u fizičkoj učionici ukoliko retko koristite računar i pametne uređaje (ili ih ne koristite uopšte). Naravno, sve se može savladati pa tako i ovo, i svi znamo da se niko nije naučen rodio; ali ako mislite da će Vam više odgovarati da učite offline, samo napred. Kao što smo već rekli, učenje engleskog treba da bude jedan vid razonode kroz koji ćete mnogo toga naučiti i na taj način se usavršavati, a ne da Vam to stvara stres i bespotrebno opterećenje.

  1. Imate problem sa internet konekcijom ili neki drugi problem tehničke prirode

Uslov da se online čas održi jeste da imate dobru povezanost s internetom i slušalice sa  mikrofonom. Za učenje engleskog online kamera je poželjna, ali nije obavezna, a da li ćete je tokom časa koristiti ili ne, zavisi od dogovora između nastavnika i učenika i vrste časa (na primer, kamera nije potrebna ako se vežba samo usmena konverzacija). Stoga, ako imate problem sa kamerom na laptopu, čas se može nesmetano nastaviti ukoliko pored sebe imate telefon ili tablet; u suprotnom će se ostatak časa odvijati bez kamere, koja kao što je već rečeno, nije neophodna. Ali ako Vam tokom časa internet stalno nestaje, ovo može biti veoma frustrirajuće i za Vas i za nastavnika – čas gubi na kvalitetu, jer se gubi koncentracija i fokus, i moguće je da zbog čestih prekida nastavnik neće uspeti da pređe sa Vama planirano gradivo. Opet, ako imate problem sa ispravnošću slušalica ili mikrofona, čas će se morati odložiti.

  1. Volite da putujete

Još jedan razlog zašto se dosta ljudi odlučuje za učenje engleskog online jeste ušteda vremena i to što ne moraju da putuju do centra za jezike i opet nazad do kuće, pa časove engleskog lakše mogu uklopiti u svoj već zgusnut raspored.

Međutim, iako put do škole jezika i nazad ponekad može oduzeti dosta vremena, nekome ko voli da uči u društvu svojih kolega ili jednostavno voli da putuje, ovo neće predstavljati problem. Dakle, iako ćete potrošiti više vremena, pa i novca za gorivo ili gradski prevoz, slobodno se opredelite za nastavu u učionici, ako Vam ta opcija više odgovara nego učenje preko interneta.

  1. Prijatnije se osećate kada komunicirate uživo nego online

Iako je nesumnjivo da oba vida učenja mogu biti jednako kvalitetna (i u fizičkoj i u virtuelnoj učionici), nekim ljudima je prosto prirodnije da komuniciraju licem u lice nego online, jer se tako osećaju prijatnije, pa će se samim tim pre odlučiti da na taj način i uče. Dok se jednim osobama više dopada opuštena atmosfera koja je prisutna kada uče putem interneta, drugima će pak nedostajati osećaj bliskosti i povezanosti, koji je posebno prisutan u neposrednom kontaktu sa nastavnikom i kolegama u komunikaciji licem u lice.

  1. Lakše Vam je da čitate i učite sa papira nego sa monitora

Nekim ljudima je jednostavno mnogo lakše kada treba da prate lekcije date na papiru, u udžbenicima, nego da čitaju i uče sa monitora. Previše gledanja u ekran može prouzrokovati probleme sa vidom i glavobolju, a pored toga može biti i psihički zamorno.

  1. Imate veću koncentraciju i motivaciju kada učite u fizičkoj školi

Dok jednima prija komfor koji pruža učenje engleskog online, iz udobnosti svoje fotelje, i lakše im je da se koncentrišu u takvoj opuštenoj atmosferi, drugi će se zbog te udobnosti osećati i previše opušteno, da neće moći da se koncentrišu na učenje. Ukoliko spadate u ovaj drugi tip, koji bi tokom časa pre pratio novosti na društvenim mrežama nego ono što nastavnik govori, bolje odaberite učenje u fizičkoj školi.

Takođe, svakom je ponekad teško da se pokrene, i sasvim je normalno da nismo uvek raspoloženi za rad i učenje. Nekima je zato lakše kada u istoj prostoriji imaju nekoga da ih dodatno podstakne i motiviše kada im pažnja odluta, pa je i to razlog zašto će neko pre odabrati da uči kada je nastavnik fizički prisutan.

  1. Odgovara Vam fiksni raspored časova

Mnogima je fiksni raspored časova problem kada treba da časove engleskog usklade sa ostalim obavezama, pa radije biraju učenje engleskog online zbog fleksibilnosti koje ono pruža. Međutim, kada imate časove uvek u isto vreme i prema striktnom rasporedu sastavljenom od strane centra za jezike, moguće je da će Vas to više motivisati da budete redovni, nego što bi to bilo kada učite engleski online i kada treba sami da odredite kada treba da učite. To naročito važi ako imate problem sa organizacijom, pa Vam je jednostavno lakše da tu obavezu prepustite svom nastavniku.

 

Bez obzira na to da li ćete učiti engleski na ovaj način ili ćete se ipak odlučiti za klasičan, tradicionalni pristup u učenju, bitno je da radite na sebi i da imate želju za napretkom. A ako Vam se oba načina dopadaju, možete čak kombinovati i učenje engleskog online i učenje u učionici.

Iako je obrazovanje na daljinu, putem interneta danas sve prisutnije i popularnije, to ne znači da svi žele i da moraju da uče baš na taj način. Svako od nas ima svoj stil učenja i svako treba da za sebe izebere ono što će mu dati bolje rezultate i gde će se prijatno osećati, kako bi učenje bilo efektnije, a rezultati uspešniji i trajniji.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima bi mogao biti od koristi.

Praznično poklanjanje se nastavlja!

Poklon video kurs

Creative Vocabulary Acquisition (Kreativno usvajanje vokabulara)

Uz svaki kupljen video kurs na B1 ili B2 nivou u toku Januara.