Kako učenje engleskog jezika može biti zabavno?

Kako učenje engleskog jezika može biti zabavno?

Učenje engleskog jezika ne mora, a ni ne treba da bude dosadno i naporno. Ono ne podrazumeva obavezno bubanje gramatičkih pravila ili prelistavanje rečnika u nedogled. Zašto biste se mučili i dosađivali, kada postoji toliko zabavnih načina da naučite engleski. Koji su to načini, pročitajte u nastavku ovog članka.

 1. Gledajte filmove i serije

Ima li zanimljivijeg načina za učenje engleskog od ovog? Udobno se smestite, odaberite film ili seriju i uživajte! Gledanje filmova omogućuje Vam da se pre svega upoznate sa engleskim jezikom, a potom i da usvajate nove reči i fraze. Pratićete dijaloge izvornih govornika i samim tim ćete imati uvid u realan kontekst engleskog jezika. Čak i kada ne znate šta znači neka reč, govor tela i izrazi lica likova, pa i muzika koja prati scenu, mogu Vam pomoći da je bolje razumete. Dok učite engleski kroz filmove / serije, uključite prevod na Vašem maternjem jeziku ako ste početnik, ali obratite više pažnje na slušanje jezika. Ukoliko već imate određeno predznanje, koristite titl na engleskom jeziku, sve dok ne primetite da Vam više nije potreban, a onda ga možete isključiti. Obratite pažnju i na gramatiku i razmislite zašto je u datom dijalogu upotrebljen određeni glagolski oblik (vreme) u datom trenutku.

 1. Slušajte muziku i pevajte uz nju

Ko još ne voli da sluša muziku? Uz muziku je sve bolje i lepše, pa tako i učenje engleskog. Kada čujete pesmu čija Vam se melodija dopada, sigurno će Vas zanimati i reči koje pevač izgovara. Pronađite tekst (lyrics) na internetu i ponovo pustite pesmu gledajući u tekst. Ali nemojte samo slušati. Pevajte! Na ovaj način ćete se zabaviti, gotovo da nećete ni primetiti da učite, a rezultati će biti primetni. Možete napraviti i plejlistu pesama koje želite da savladate. Posle nekog vremena, pustite neku od pesama sa plejliste i iznenadićete se kada primetite koliko ste napredovali, koliko sada više razumete tekst i koliko bolje izgovarate reči na engleskom jeziku.

 1. Čitajte

Čitajte knjige, časopise, članke u novinama ili na veb-stranicama. Čitanjem utvrđujemo stečeno znanje i podstičemo razmišljanje na engleskom.

Čitajte viceve. Čitanjem viceva takođe ćete proširiti svoj vokabular, a naročito kada je u pitanju američki / engleski sleng. Naučite da ispričate nekoliko viceva i nasmejte i sebe i svoje prijatelje

 1. Kreirajte sopstveni blog

Ako volite da pišete, napravite blog i pišite o temama koje Vas svakodnevno inspirišu. Ovo će Vas podstaći da koristite nove reči i izraze, pomoći će Vam da unapredite pisanje na engleskom i znanje iz gramatike, i više ćete obratiti pažnju na pravilnu upotrebu gramatičkih pravila koje ste prethodno naučili.

 1. Igrajte se

Ko kaže da je igranje samo za decu! Ukrštene reči, osmosmerke, kvizovi, rebusi, društvene igre dokaz su da učenje engleskog i te kako može biti zabavno. Razmrdajte moždane vijuge i kroz igru i razonodu naučite engleski jezik. Ukoliko ste ljubitelj video igara, one Vam takođe mogu poslužiti u izgradnji sopstvenog rečnika.

 1. Učite engleski uz pomoć Jutjuba

U 21. veku, u dobu kada su internet i tehnologija već uveliko napredovali, imamo dostupan velik broj informacija onlajn. Videe na Jutjubu možete gledati na telefonu, tabletu, računaru, i pored toga Vam je potrebna samo povezanost sa internetom. Što više slušate engleski jezik, to će i Vaš izgovor biti bolji. Na Jutjubu postoji mogućnost da se uključi i titl, što takođe i to može biti od pomoći u usvajanju novih reči i šablona rečenica. Osim smešnih snimaka, snimaka sa putovanja ili recimo utisaka o kozmetičkih proizvodima, možete se pretplatiti na kanale koji su namenjeni upravo za učenje engleskog. Snimke po potrebi možete zaustavljati ili premotavati. Uz to, sve je potpuno besplatno.

 1. Instalirajte aplikacije za učenje engleskog na pametnim uređajima

Instalirajte aplikacije namenjene za učenje engleskog na svom telefonu ili tabletu. Tako ćete moći da učite engleski kad god poželite, bilo gde da se nalazite, naravno ukoliko uz sebe imate svoj pametni uređaj.

 1. Učite sa prijateljima

U društvu je sve lakše i lepše, pa tako i učenje engleskog. Vežbajte konverzaciju na engleskom, a onda jedni druge ispravljajte i podučavajte. Pustite dobar film, karaoke, pričajte viceve i igrajte društvene igre. U opuštenoj atmosferi biće Vam zanimljivije da učite i motivisaćete jedni druge.

 1. Neka Vam Vaši hobiji pomognu u učenju

Svako od nas ima hobije koji nas ispunjuavaju i kojima volimo da se posvetimo u slobodno vreme, te odmorimo od svakodnevnih obaveza koje imamo. Volite da čitate, da plešete ili svirate neki instrument; zanima Vas fotografija ili ste možda strastveni navijač fudbalskog tima? Uz pomoć Gugl pretraživača pronađite sve informacije o svojim hobijima, ali ovog puta na engleskom jeziku. Saznaćete više o stvarima koje Vas interesuju, a ujedno ćete vežbati pisanje i obogatiti svoj rečnik. Razgovarajte sa drugim ljudima o svojim interesovanjima, i uz prijatan razgovor vežbajte govorni engleski.

 1. Kuvajte uz recepte na engleskom

Svi volimo da probamo ukusnu hranu, bez obzira na kom jeziku govorimo. Ukoliko uživate da vreme provodite u kuhinji ili jednostavno želite da osvežite dosadašnji jelovnik novim receptima, ovo je idealan način da spojite lepo i korisno. Pustite emisiju o kuvanju ili potražite recepte na engleskom jeziku, zavrnite rukave i počnite. Obogatite vokabular i naučite da pripremate novo jelo. Kao što smo već rekli, pomoć prijatelja je uvek dobrodošla. Uz čašicu razgovora i zanimljive recepte savladajte engleski jezik, a zatim se počastite ukusnim i sa radošću spremljenim obrokom. Prijatno!

 1. Promenite lokaciju za učenje

Može Vam dosaditi ako stalno učite na jednom istom mestu. Ako uvek učite kod kuće, za promenu idite u park, kafić ili na neko drugo mesto koje obično ne povezujete sa učenjem. Promena lokacije na kojoj učite uticaće pozitivno na Vašu memoriju i koncentraciju, imaćete više volje i elana za učenje engleskog.

 1. Dopisivanje i telefoniranje sa prijateljima iz inostranstva

Dopisujte se sa prijateljima iz inostranstva ili ih pozovite telefonom, te na opušten način, uz neobavezno ćaskanje vežbajte konverzaciju na engleskom jeziku – u govorenom ili pisanom obliku. Vežbaćete izgovor, moći ćete da znanje iz gramatike primenite u realnoj situaciji i osećaćete se samouverenije.

 1. Pohađajte časove engleskog jezika

Ne, nije greška. Časovi engleskog mogu i te kako da budu zabavni i efikasni u isto vreme. Uz pravu školu jezika, kreativnog i posvećenog nastavnika i odgovarajući pristup, učenje neće biti mučenje. „Ali ja nemam vremena da idem na časove, već imam previše obaveza.“ – pomislićete. Ne brinite, i za to postoji rešenje. U našoj školi jezika možete pohađati onlajn časove i učiti engleski uz maksimalnu uštedu vremena. Odaberite termine koji Vama odgovaraju i učite iz udobnosti svog doma, u iz kancelarije ili čak dok se sunčate na plaži. Na jedan opušteniji, zabavniji način i bez formalnog učenja postići ćete rezultate o kojima niste ni sanjali.

Primenite naše savete i videćete kako učenje engleskog zaista može biti zabavno, bez nepotrebnog napora i stresa. Ne dozvolite da Vas pogrešni načini učenja spreče u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Uživajte u svom usavršavanju i radu na sebi, a sticanje znanja neka postane zadovoljstvo. Jer „Ono što učimo sa zadovoljstvomnikada ne zaboravljamo” – Alfred Mersijer.

Ako Vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i onima kojima mi mogao biti od koristi.